Kylmähoito

Mihin kylmähoito perustuu

Kun ihoa jäähdytetään, sympaattinen hermosto aktivoituu ja hermopäätteistä vapautuu noradrenaliini-nimistä hormonia. Samalla aktivoituvat kehon kylmävasteet, jolloin lämmönhukka vähenee ja lämmöntuotto lisääntyy. Näin kehon suojamekanismi pyrkii säilyttämään aivojen ja sisäelinten lämpötilan vakiona.

Kylmän positiivisista vaikutuksista on runsaasti tieteellistä näyttöä. Tutkimukset osoittavat, että kylmä vähentää tuki- ja liikuntaelimistön vammojen aiheuttamaa turvotusta, parantaa lihaskuntoa ja lisää nivelten liikkuvuutta. Toistuva kylmäaltistus kohentaa mielialaa ja lisää energisyyttä. Säännöllisestä kylmäaltistuksesta on hyötyä myös urheilijoille: kylmähoidon ansiosta veren seerumin myoglobiinipitoisuus laskee nopeammin ja kehon palautuminen urheilusuorituksesta on nopeampaa. Kylmä lievittää myös vammojen ja sairauksien aiheuttamaa kipua. Kylmähoidon ansiosta kivuista kärsivät voivat usein vähentää kipulääkkeiden käyttöä. Lääkärin määräämien muiden lääkkeiden kohdalla asiasta on ensin keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa.

Kylmähoito ei sovi kaikille. Älä muuta tai vähennä lääkitystä ilman lääkärin lupaa. Neuvottele ennen kylmähoidon aloittamista lääkärin kanssa, mikäli kärsit esimerkiksi rytmihäiriötä aiheuttavasta sydänsairaudesta.