Amandan®

Liikunta ja palautuminen

Nopeampi palautuminen – lisää tehoja suoritukseen

Urheilusuorituksesta palautuminen on kiinni monista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta ja harjoituksen rasittavuudesta. Palautumisaikaan vaikuttavat myös ravinto ja unen laatu. Kylmähoidon avulla palautumista voidaan nopeuttaa.

Toistuva kylmäaltistus tehostaa tutkitusti urheilusuorituksesta palautumista. Se saa elimistössä aikaan biokemiallisia ja fysiologisia muutoksia, jotka lievittävät kipua, vahvistavat fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja ja nostavat kipukynnystä. Säännöllinen kylmäaltistus vaatii esimerkiksi toistuvaa kylmäaltaassa tai avannossa käyntiä. Amandanin® ansiosta kylmän hyvistä ominaisuuksista pääsee nauttimaan helposti kotona tai harjoituspaikalla. Toistuva kylmäaltistus harjoittelukauden aikana kannattaa, sillä kylmähoidon ansiosta veren seerumin myoglobiinipitoisuus laskee nopeammin, jolloin urheilusuorituksesta palautuminen on myös nopeampaa.

Kylmäaltistus aktivoi parasympaattisen hermoston. Sympaattinen hermosto rauhoittuu, tressihormonit väistyvät ja keho palautuu ”taistele ja pakene” olotilasta. Kokonaisvaltainen palautuminen käynnistyy heti urheilusuorituksen jälkeen.

Kylmäaltistuksen aikaansaamista positiivisista vaikutuksista on tieteellistä näyttöä.

Myös ammattiurheilijat käyttävät Amandania. Tästä esimerkkinä jääkiekkoilijat, hiihtäjät, jalkapalloilijat ja vaikkapa Crossfit-harrastajat. Myös Suomen Puolustusvoimat ja Kansallisbaletin tanssijat käyttävät Amandania.

Amandan tekee yhteistyötä Työterveyslaitoksen ja Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen kanssa.

Kipu

Lääkkeetön apu kroonisen kivun hoitoon

Krooninen kipu vaikeuttaa jokapäiväistä elämää. Kipupotilaat joutuvat usein hoitamaan kipua lääkkeillä. Monet ovat löytäneet kivunlievitykseen apua myös avantouinnista. Kylmä saa sympaattisen hermoston aktivoitumaan, jolloin hermopäätteistä vapautuu noradrenaliinia. Sillä on kipua lieventävä vaikutus.

Kylmä aktivoi aivojen välittäjäaineita, kuten serotoniinia ja dopamiinia, jotka vaikuttavat mielialaan. Aivoista vapautuva endorfiini puolestaan lievittää kipua ja kohentaa mielialaa. Lisäksi toistuva kylmäaltistus lisää kylmänsietokykyä ja energisyyttä, parantaa yleistä stressinsietokykyä ja nostaa kipukynnystä.

Avantouimarit ovat tunteneet kylmän positiiviset vaikutukset jo pitkään. Amandan® tarjoaa kipupotilaille mahdollisuuden nauttia avantouinnin vaikutusta vastaavasta kylmähoidosta ympäri vuoden helposti ja miellyttävästi omassa kodissa. Amandania voi käyttää silloin, kun itselle sopii parhaiten. Sen avulla kylmän hyödyt ovat saatavilla helposti, nopeasti ja turvallisesti.

Kylmähoito ei sovi kaikille. Älä muuta tai vähennä lääkitystä ilman lääkärin lupaa. Neuvottele ennen kylmähoidon aloittamista lääkärin kanssa, mikäli kärsit esimerkiksi rytmihäiriötä aiheuttavasta sydänsairaudesta!

Kylmäaltistuksen aikaansaamasta kivunlievityksestä ja muista positiivisista vaikutuksista on tieteellistä näyttöä. Suomen Reumaliitto ja Työterveyslaitos suosittelee Amandan- avantosuihkun käyttöä terveydenhoidossa.

Terveys, uni ja hyvinvointi

Kylmähoito parantaa todistetusti stressinsietokykyä ja unenlaatua. Kylmähoito auttaa jaksamaan paremmin ja kohottaa yleistä mielialaa.

Kylmähoito aktivoi verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa. Säännöllinen kylmäaltistus hidastaa solujen vanhenemista, säilyttää ihon kimmoisuutta ja napakkuutta. Viileä supistaa ihohuokosia ja tekee näin ihosta kuulaamman samalla, kun se myös laskee turvotusta.

Kylmäaltistuksen on todettu aktivoivan niin sanottua ruskeaa rasvaa. Ruskealla rasvalla on aineenvaihduntaa kiihdyttävä ominaisuus, se siis polttaa energiaa toisin kuin valkoinen rasva, joka vain varastoi elimistön ylimääräistä energiaa. Ruskeaa rasvaa ja sen ominaisuuksia tutkitaankin parhaillaan useissa hankkeissa maailmanlaajuisesti.

Monet ovat saaneet kylmähoidosta helpotusta erilaisiin iho-ongelmiiin kuten psoriasikseen ja atooppiseen ihottumaan.

AVANTOSUIHKUN KÄYTTÄMINEN

Amandan- avantosuihkun asentaminen ja käyttäminen on tehty helpoksi. Amandanin asentaminen onnistuu ensikertalaiselta helposti, etkä tarvitse siihen mitään ylimääräisiä työkaluja. Et tarvitse myöskään lupaa taloyhtiöltä, koska vesieristeisiin ei kosketa. Kaikki tarvittava on mukana myyntipakkauksessa.

Avantosuihkun asentamisen jälkeen voit peseytyä suihkussa edelleen normaalisti. Laita hanasta vesi kylmälle ja kytke Amandan päälle pakkauksen mukana tulevalla vaihtimella. Nauti avantosuihkusta haluamasi aika (suositus 2 minuuttia). Kehosi ja mielesi kiittää!

Katso käyttö- ja huolto-ohje täältä.